Vegánske donuty na dva spôsoby

Recept 1:

Ingredience:

1 a pol hrnčeka hladkej múky
1 PL jablčný ocot
Soľ
Pol hrnčeka cukor
Pol sáčku kypriaci prášok
3/4 hrnčeka rastl. mlieka
1/4 hrnčeka olivový olej
1/2 hrnku trstinového cukru

Zmiešame suché ingrediencie, potom postupne mokré a premiešame.
Nalejeme do formy na donuty a pečieme cca 15 minút na nízkej teplote zhruba 150 stupňov.
Donuty nevyberáme teplé z formy, ale necháme vychladnúť.
Vychladnuté namáčame do čokolády rozpustenej nad parou, zmiešanej s pár lyžicami kokosového oleja. Alebo do ružovej polevy- práškový cukor, pár lyžičiek mlieka a vege potravinové farbivo.
Odporúčam vyskúšať boli výborné, ale nečakajte úplne klasický donut 🙂



Recept 2:

Ale keďže som sa neuspokojila s autencitou donutov (aj keď chuťovo výborné).
Skúsila som ešte smažené donuty, tie síce vzhľadovo nevyzerali až tak pekne, ale chutili už ako klasické donuty. 🙂

1 lyžička pomletého ľanového semiačka
330 g hladkej múky
40 g cukru
Štipku soli
15g kvasníc
130 ml rastlinného mlieka
40g rastlinného masla

Ľanové semiačka zmiešame s 3 lyžicami vody a necháme postáť.
Zmiešame múku, soľ, cukor.
Pridáme droždie, zohriate mlieko, maslo, a ľanové semiačka.
Vypracujeme cesto.
Vypracované cesto necháme zakryté kysnúť, cca hodinu a pol na teplom mieste.
Keď máme cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na cca 1 cm hrubé cesto a vykrajujeme donuty.
Do panvice nalejeme olej (tak, že donuty v ňom musia plávať) necháme olej zohriať a vkladáme postupne donuty. Donuty musíme otočiť počas smaženia , dávajte na ne pozor, aby sa vám nepripálili. Po vybratí dáme na servítku, aby vsiakla olej.



Komentáre

Obľúbené príspevky