Vegánske donuty na dva spôsoby
Recept 1:
Ingredience:
1 a pol hrnčeka hladkej múky1 PL jablčný ocot
Soľ
Pol hrnčeka cukor
Pol sáčku kypriaci prášok
3/4 hrnčeka rastl. mlieka
1/4 hrnčeka olivový olej
1/2 hrnku trstinového cukru
Zmiešame suché ingrediencie, potom postupne mokré a premiešame.
Nalejeme do formy na donuty a pečieme cca 15 minút na nízkej teplote zhruba 150 stupňov.
Donuty nevyberáme teplé z formy, ale necháme vychladnúť.
Vychladnuté namáčame do čokolády rozpustenej nad parou, zmiešanej s pár lyžicami kokosového oleja. Alebo do ružovej polevy- práškový cukor, pár lyžičiek mlieka a vege potravinové farbivo.
Odporúčam vyskúšať boli výborné, ale nečakajte úplne klasický donut 🙂
Recept 2:
Ale keďže som sa neuspokojila s autencitou donutov (aj keď chuťovo výborné).
Skúsila som ešte smažené donuty, tie síce vzhľadovo nevyzerali až tak pekne, ale chutili už ako klasické donuty. 🙂
1 lyžička pomletého ľanového semiačka
330 g hladkej múky
40 g cukru
Štipku soli
15g kvasníc
130 ml rastlinného mlieka
40g rastlinného masla
Ľanové semiačka zmiešame s 3 lyžicami vody a necháme postáť.
Zmiešame múku, soľ, cukor.
Pridáme droždie, zohriate mlieko, maslo, a ľanové semiačka.
Vypracujeme cesto.
Vypracované cesto necháme zakryté kysnúť, cca hodinu a pol na teplom mieste.
Keď máme cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na cca 1 cm hrubé cesto a vykrajujeme donuty.
Do panvice nalejeme olej (tak, že donuty v ňom musia plávať) necháme olej zohriať a vkladáme postupne donuty. Donuty musíme otočiť počas smaženia , dávajte na ne pozor, aby sa vám nepripálili. Po vybratí dáme na servítku, aby vsiakla olej.
Skúsila som ešte smažené donuty, tie síce vzhľadovo nevyzerali až tak pekne, ale chutili už ako klasické donuty. 🙂
1 lyžička pomletého ľanového semiačka
330 g hladkej múky
40 g cukru
Štipku soli
15g kvasníc
130 ml rastlinného mlieka
40g rastlinného masla
Ľanové semiačka zmiešame s 3 lyžicami vody a necháme postáť.
Zmiešame múku, soľ, cukor.
Pridáme droždie, zohriate mlieko, maslo, a ľanové semiačka.
Vypracujeme cesto.
Vypracované cesto necháme zakryté kysnúť, cca hodinu a pol na teplom mieste.
Keď máme cesto vykysnuté, vyvaľkáme ho na cca 1 cm hrubé cesto a vykrajujeme donuty.
Do panvice nalejeme olej (tak, že donuty v ňom musia plávať) necháme olej zohriať a vkladáme postupne donuty. Donuty musíme otočiť počas smaženia , dávajte na ne pozor, aby sa vám nepripálili. Po vybratí dáme na servítku, aby vsiakla olej.
Komentáre
Zverejnenie komentára