Makové mlieko

Ahojte Kto pije rastlinné mlieka, vie že v obchode, sú prekérne drahé, doma si môžete za pár centíkov vyrobiť vlastné, čerstvé Toto konkrétne je makové. Mak obsahuje množstvo bielkovín, vláknin, tukov, vitamín E. Je bohatý na železo, horčík a predovšetkým vápnik. 

Ingrediencie:
  • 100 g  maku
  • 850-900 ml vody
Mak zalejeme  odmeraným množstvom vody a necháme asi tak  2-3 hodiny stáť  pri izbovej teplote.
Počas tejto doby bude mať nápoj len sivú farbu a mak bude sadať ku dnu. Preto  občas nápoj zamiešame , aby sa mak rozptýlil. Po uplynutí doby  prelejeme  obsah nádoby aj s makom  do mixéra
a nápoj mixujeme pri najvyšších otáčkach asi  2-3 minúty . Makový nápoj sa bohato  napení  uvoľneným tukom a podstatne zosvetlí. Namixované  makové mlieko  precedíme cez jemné sitko.
Pri prvom cedení je vhodné sitko premiešať lyžičkou, aby sme proces filtrácie  urýchlili , ale pri ďalšom už len prelievame. Scedenie  opakujeme viackrát, ak chceme mať nápoj čo najviac čistý.

Komentáre

Obľúbené príspevky